Alles wat je moet weten over alcohol in het verkeer

Cirkels_13
drunkdrive

Auto rijden en alcohol drinken gaan niet samen. Je rijgedrag wordt impulsiever en avontuurlijker. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op reactietijd, aandacht en voertuigcontrole. Tóch blijkt uit onderzoek van het SWOV (2017) dat 1,4% van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed rijdt. Wel is het alcoholgebruik tijdens weekendnachten in de periode 2002-2017 gedaald van 4,1% naar 1,4%. In deze blog leer jij onder andere wat de invloed van alcohol op jouw rijgedrag is, hoelang alcohol in je bloed blijft én hoe strafbaar rijden onder invloed is. Invloed alcohol op rijgedrag Met alcohol op denkt men al snel dat ze nog prima kunnen autorijden: ‘’Nog eentje dan!’’. Alcohol heeft meer invloed op rijgedrag dan mensen op voorhand denken. Vooral bij jongeren en onervaren bestuurders zijn de effecten sneller merkbaar. Uit een factsheet van de SWOV (2018) blijkt dat alcohol de volgende effecten heeft op het rijgedrag: Reactiesnelheid. Het drinken van…

Cirkels_14

Auto rijden en alcohol drinken gaan niet samen. Je rijgedrag wordt impulsiever en avontuurlijker. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op reactietijd, aandacht en voertuigcontrole. Tóch blijkt uit onderzoek van het SWOV (2017) dat 1,4% van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed rijdt. Wel is het alcoholgebruik tijdens weekendnachten in de periode 2002-2017 gedaald van 4,1% naar 1,4%. In deze blog leer jij onder andere wat de invloed van alcohol op jouw rijgedrag is, hoelang alcohol in je bloed blijft én hoe strafbaar rijden onder invloed is.

Invloed alcohol op rijgedrag

Met alcohol op denkt men al snel dat ze nog prima kunnen autorijden: ‘’Nog eentje dan!’’. Alcohol heeft meer invloed op rijgedrag dan mensen op voorhand denken. Vooral bij jongeren en onervaren bestuurders zijn de effecten sneller merkbaar. Uit een factsheet van de SWOV (2018) blijkt dat alcohol de volgende effecten heeft op het rijgedrag:

  • Reactiesnelheid. Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat jouw reactietijd vertraagd wordt. Dit is gevaarlijk wanneer er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie plaatsvindt. Je reactiesnelheid vertraagd al vanaf 0.3‰
  • Voertuigcontrole. Vanaf 0.5‰ ondervinden bestuurders moeite met het onder controle houden van hun voertuig. Staat er een stevige zijwind? Dan hebben bestuurder al vanaf 0.2‰ moeite met controle.
  • Aandacht. Misschien wel het allerbelangrijkste tijdens het rijden: alertheid. Vanaf 0.3‰ knipper jij langer met je ogen waardoor je trager reageert op een simpele gebeurtenis.

Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Uit gegevens van het Trimbos instituut Nederland (2018) blijkt dat je lever maar liefst 1 á 1,5 uur nodig heeft om slechts één standaardglas alcohol af te breken. Dus, heb je om 3 uur ’s nachts je 7e glas alcohol op? Dan heeft je lever 7 tot 10,5 uur nodig om dit af te breken en heb je dus kans dat er de volgende middag om 13:30 nog alcohol in je bloed zit, oeps! Helaas kun je niks doen om dit proces te versnellen. Dus moet je de volgende dag nog de weg op? Let dan goed op wanneer jij je laatste glas neemt!

Blaastest / alcoholtest

De politie voert regelmatig controles naar alcoholgebruik in het verkeer uit. Op de website van de politie staat vermeld dat je als automobilist verplicht bent om aan een blaastest mee te werken. Een ervaren bestuurder moet bij een ademalcoholgehalte van 220 – 285 µg/l (0,50‰ – 0,60‰) mee naar het bureau om een tweede keer te blazen, deze blaastest is nauwkeuriger en op basis hiervan wordt een verdere vervolgstap bepaald. Beginnende bestuurders moeten bij 88 – 104 µg/l (+- 0,2‰) mee naar het bureau. Wij raden je aan om zelf een alcoholtest aan te schaffen. Zo weet je zeker dat jij zonder risico de auto in kunt stappen, of niet. Wist je dat je zo’n alcohol tester naast het internet, ook in sommige cafés kunt kopen?

Beginnend bestuurder

Als beginnend bestuurder heb je weinig ervaring op de weg, daarom gelden er voor jou strengere regels dan voor ervaren bestuurders. Zo is het wettelijk alcohollimiet voor beginnende bestuurders in 2006 verlaagd. We zetten het alcohollimiet en de straffen voor beginnende bestuurders onder elkaar (Openbaar Ministerie, 2019).

BB alcohol
BB Alcohol gehalte
*ontzegging van bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen. Hierbij wordt je rijbewijs ingevorderd.

Ervaren automobilist

Na hoeveel alcohol mag je als ervaren bestuurder niet meer rijden? In onderstaande tabel vind je het alcohollimiet en de boetes voor ervaren automobilisten.

EB Automobilist
1
Wordt er meer alcohol in je bloed ontdekt dan in de tabel vermeld staat? In dat geval kan er een taak- of gevangenisstraf volgen.

Cursus

Naast een boete kan het CBR er voor kiezen om automobilisten te verplichten om een cursus over alcohol en verkeer te volgen. Hierin leert men de risico’s van alcohol drinken in het verkeer, zodat men niet nogmaals de fout in gaat. Zo’n cursus moet men betalen uit eigen portemonnee, en deze zijn zeker niet goedkoop!

Er bestaan twee soorten cursussen: De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) en de cursus alcohol en verkeer (EMA). Voor de LEMA cursus betaalt men €625 en de EMA cursus kost €1000. De LEMA neemt 2 dagdelen in beslag en de EMA cursus neemt maar liefst één hele dag plus nog twee dagen in beslag, verspreid over 7 weken.

Laat de auto staan

Met Yellowbrick betaal jij alleen voor jouw werkelijke parkeertijd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verlengen van de parkeertijd. Ben je met de auto gekomen, maar heb jij toch teveel gedronken? Parkeer ‘m dan nog een nachtje! Wij rekenen altijd het voordeligste tarief, er wordt in dat geval rekening gehouden met een dagkaart.

Bronvermelding:
SWOV (2018). Rijden onder invloed van alcohol.
SWOV-factsheet, juni 2018, SWOV, Den Haag.
St Trimbos-Instituut (2016) boetes en straffen rijden onder invloed.
Openbaar Ministerie OM (2019). Boetes alcohol.

 

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!